هر ساله با گرم شدن هوا و گاهی هم در اثر فعالیتهای انسانی، جنگلها در معرض خطر آتش سوزی هستند. در نتیجه بیمه آتش سوزی جنگل یکی از مواردی است که در برخی کشورها به آن پرداخته میشود. جنگلها ریههای زمین هستند. آنها مامن و پناهگاه بسیاری از گونهها میباشند و بدون وجود آنها، حیات در سرتاسر سیاره، به خطر خواهد افتاد. آتش سوزی جنگل، در هر سوی جهان میتواند بر دیگر نقاط آن نیز اثر بگذارد. چرا که جنگلها با هم در پیوند هستند و با توجه به نظم و قانون، تعادل زمین را برقرار کردهاند. با آسیب دیدن هر کدام از آنها، بقیه نیز در معرض خطر قرار میگیرند. اما آیا قوانینی برای بیمه جنگلها و یا احیای آنها وجود دارد؟ در این مطلب از وبلاگ بیمه ماهان بیشتر در این باره بخوانید.
آتش در جان جنگلها
ایران در مجموع سرزمینی خشک محسوب میشود. اقلیمی که مردمش از گذشته برای آب، خاک و گیاه ارزش قائل بوده و میدانسته که حیاتش به این سه، گره خورده است. در نتیجه همواره به مراتع و جنگلها اهمیت دوچندانی داده میشد. با گذشت سالها، افزایش جمعیت و پیدا شدن مشکلات اقتصادی و معیشتی، باعث شد که اهمیت جنگلها از بین برود. سالهاست که تولید کاغذ، مصنوعات چوبی و ایجاد شرایط راحت برای شکار حیوانات وحشی در جنگلها، آنها را به کام آتش کشانده است.
از سوی دیگر، گرم شدن هوا نیز در این آتش سوزیها نقش دارد. گاهی باقی ماندن زبالههایی مانند شیشهها و قوطیها در جنگلها مثل یک ذره بین عمل میکند. آنها با تجمیع نور خورشید، گرما را به جرقه و بعد هم آتش سوزیهای عظیم تبدیل میکنند.
علاوه بر اینها، برخی از آتش سوزیهای مهیب، از بی احتیاطیهای کوچک آغاز شدهاند. مثلا گردشگرانی که فراموش کردهاند آتشی که برای پخت غذا روشن کرده بودند را خاموش کنند و یا کسانی که با ناآگاهی در کنار تل درختان خشک و در مسیر باد، آتشی ساختهاند. همه اینها میتواند دلیل برای آتش گرفتن جنگلها و از بین رفتن آنها باشد.
بیمه آتش سوزی در جنگل
یکی از سختترین و پرچالشترین بیمهها، برای زمانی است که اموال تحت تملک دولت، در مسیر بیمه قرار بگیرند. چرا که جنگلها مالک خصوصی ندارند. آنها متعلق به تمام مردم کره زمین هستند و دولتها و ملتها، وظیفه حفظ و نگهداری آنها را دارند. زمانی که در تابستان ۱۴۰۰ آتش سوزی در جنگلهای زاگرس شروع شد، بسیاری از مردم محلی با دست خالی برای خاموش کردن جنگلها، راهی شدند. علاوه بر آن، سازمانهای مردم نهاد نیز برای خرید آتش کوب، گرد هم آمدند. تمام اینها به این دلیل است که جنگلها میراثی همگانی هستند.
دقیقا به همین دلیل بیمه کردن آنها هم باید از طریق دیگری پیگیری شود. این نکته را هم باید اضافه کنیم که به تازگی برخی از جنگلهای هیرکانی ایران به ثبت یونسکو نیز رسیدهاند. آنها جزیی از میراث جهانی هستند و ایران آنها را با کشور آذربایجان شریک است. در نتیجه برای مراقبت از آنها تلاشهای بینالمللی وجود دارد.
انواع بیمه آتش سوزی جنگل
با اینکه دولتی بودن و ملی بدون جنگلها مانع از ثبت جهانی آنها شده اما دو نوع بیمه جنگل وجود دارد که میتواند برای بخشهای گوناگونی از جنگلها استفاده شود. نخستین مورد، بیمه برداشت قانونی چوب است. شرکتها و سازمانهایی که به صورت قانون مند و برای مصارف مشخص به برداشت چوب مشغول هستند، میتوانند از این بیمه استفاده کنند. حمایت از صنعت چوب میتواند جلوی قاچاقچیهای غیرمجاز را بگیرد. با این روش، بخشهایی از جنگل که مورد هدف دزدان چوب است، مورد حمایت و تسلط بیشتری قرار مییرد.
بیمه دومی که اکنون برای حفاظت از جنگلها وجود دارد، بیمه احیایی جنگل است. جنگلهایی که برای برداشت قانونی یا غیرقانونی چوب مورد هدف بودهاند، آنهایی که برای شهرک سازی، ساختن جادهها و… مورد آسیب و حمله قرار گرفتهاند. جنگلهایی که در آتش سوختهاند و یا آنها که به سبب دلایل دیگر از بین رفتهاند، مشمول این قانون هستند. با بیمه احیای جنگلها میتوان از بسیاری از جنگلها مراقبت کرد.
بیمه داوطلبان خاموش کردن آتش جنگلها
همان طور که در بالاتر گفتیم، گاهی برای نجات جنگلها، داوطلبانی که عمدتا از مردم بومی هستند برای این کار داوطلب میشوند. آنها با دستهای خالی یا ابزارهای ابتدایی تلاش میکنند از جنگلها محافظت کنند. بسیاری از این داوطلبان در برابر آتش آسیب میبینند و حتی ممکن است با نقص عضو از دست دادن جانشان روبرو شوند. به همین دلیل لازم است که بیمه آتش سوزی جنگل برای حفاظت از دوستداران جنگلها نیز وجود داشته باشد. این بیمه در زمانهای اخیر با قدرت بیشتری پیگیری میشود. چرا که وجود داوطلبان به شدت نیاز است و از سوی دیگر آنها برای کمک به خاموش شدن آتش بهای ببسیار سنگینی را پرداخت میکنند. در این شرایط بیمه میتواند نقشی بسیار مهم را انجام بدهد. بیمه مانند یک محافظ در برابر وقایع تلخ میایستد و از مردم مراقبت میکند. در نتیجه نگرانی داوطلبان کمتر میشود و میتوانند بیشتر و بهتر از جنگلها مراقبت کنند.
بیمه جنگل در دیگر کشورها
اگر چه بیمه آتش سوزی جنگل در بسیاری از کشورها وجود ندارد، اما آنها با وضع قوانین دیگری تلاش کردهاند از جنگلهایشان مراقبت کنند. یکی از این روشها، تعیین محدودههایی به عنوان اثر طبیعی ملی، پارکهای ملی و پارکهای بین المللی است. در این محدودهها شکار ممنوع است و در صورت بروز حادثه، تمام تجهیزات ملی و حتی کمکهای بینالمللی به سمت منطقه میرود. چرا که منابع طبیعی، بسیار ارزشمند و جذاب هستند. آنها پناه و تضمین کننده زندگی بر سطح سیارهمان خواهند بود.
آیا شما ایدههای بهتری دارید؟ فکر میکنید بیمه چگونه میتواند برای کمک به منابع طبیعی در کنار دوستداران این بخش از سیاره بایستد؟ آیا بیمه آتش سوزی جنگل موافقید و فکر میکنید اثرگذاری خوبی دارد؟ خوشحال میشویم در بخش نظرات این مطلب درباره جنگلها و بیمه آنها برایمان بگویید.